Om de Rode Draak Trofee wordt gestreden aan de hand van de regels van Het Groene Boekje. Je kunt het hier downloaden maar de belangrijkste regels sommen we hieronder nog even op:
Spelregels
Rouleerschema
Op volstrekt willekeurige wijze heeft de computer de deelnemers aan het toernooi over de tafels verdeeld en hun onderlinge plaatsvolgorde bepaald. Bij aankomst in de toernooizaal en na het betalen van het inschrijfgeld trekken de deelnemers een spelnummer en ontvangen het daarbij behorende rouleerschema. Het rouleerschema bepaalt aan welke tafels de deelnemer aan het toernooi zal deelnemen. Het geeft bovendien aan met welke wind een speler een ronde begint. De spelers gaan zitten aan de aangegeven tafels op de aangegeven plaatsen. Zuid gaat rechts van Oost zitten, West rechts van Zuid en Noord rechts van West.
Heersende Wind
De Speler die Oost is, is de heersende wind en leidt het spel. Hij werpt als eerste de dobbelstenen om te bepalen welke muur geopend wordt. Hij begint het spel door als eerste een steen weg te leggen. Na afloop van het spel betaalt en/of ontvangt Oost dubbel.
De Muur
De 136 stenen worden met de afbeelding omlaag op tafel geroerd. Daarna maakt iedere speler een muur van 17 stenen lang en 2 stenen hoog. Deze vier muren worden tegen elkaar geschoven, zodat er een vierkant ontstaat, waarbij de rechterkant van de muur vrij blijft.
Verdelen van de stenen
Oost gooit met twee dobbelstenen om te bepalen welke speler de muur moet openen. Oost is 1, Zuid is 2, West is 3, etc. De door deze worp aangewezen speler gooit ook twee dobbelstenen en telt dit aantal op bij de worp van Oost. Daarna telt deze speler het totale aantal punten af op de stenen van zijn muur, beginnend aan de rechterkant. De op deze manier aangewezen twee stenen neemt hij uit de muur en legt hij rechts van de opening op de muur. Vervolgens begint Oost met vier stenen te nemen links van de opening. Hierna volgen Zuid, West en Noord. Dit herhaalt zich twee keer, waarna alle spelers ieder nog één steen pakken, zodat ze allen dertien stenen hebben. Omdat Oost het spel moet beginnen neemt Oost vervolgens een steen extra.
Begin van het spel
Oost, die één steen meer heeft dan de anderen, begint met het uitleggen van een steen. Hij legt die met de afbeelding naar boven binnen de vier muren en roept daarbij de naam van de steen af. Daarna is de beurt aan Zuid. Hij neemt een steen van de afgebroken (levende) muur en legt vervolgens een steen weg. Hierna is West aan de beurt, dan Noord en dan weer Oost.
Mahjong maken
Mahjong (een voltooid spel) bereikt een speler door het vormen van combinaties, bestaande uit vier series van drie (of vier) stenen en een sluitpaar van twee stenen. De combinaties van drie stenen mogen bestaan uit drie gelijke stenen (pung) of uit drie opeenvolgende stenen van een zelfde soort (chow). De combinatie van vier stenen (kong) geldt uitsluitend gelijke stenen (zie verder onder Kongen). Een Mahjong kan ook bereikt worden met een limietspel. Kenmerkend voor limietspelen is dat ze niet uit series bestaan maar uit een totaal combinatie van veertien stenen.
Gang van het spel
Door het ruilen van stenen proberen de spelers een spel (Mahjong) te voltooien en/of een zo groot mogelijk aantal punten te behalen. Behalve door het nemen van een steen van de muur, kunnen de spelers ook combinaties vormen door de steen te ruilen, die het laatst op tafel is weggelegd. Hiervoor gelden de volgende regels:
Chowen
Een speler mag alleen open chow (op tafel) vormen, als het zijn beurt is. Hij roept “chow”, legt twee stenen van stok open op tafel en voltooit met de laatst weggelegde steen de chow. Daarna legt hij een andere steen weg, waarna de speler rechts van hem het spel vervolgt.
Pungen
Een speler mag de laatst weggelegde steen gebruiken om een open pung te vormen. Hij roept daartoe “pung”, legt twee gelijke stenen van stok open op tafel en voltooit met de weggelegde steen het pung. Daarna legt hij een andere steen weg, waarna de speler rechts van hem het spel vervolgt.
Kongen
een combinatie van vier gelijke stenen wordt pas een kong na declaratie, dat wil zeggen nadat de vier stenen op tafel zijn gelegd. Het declareren van een kong is nodig om de extra steen te pakken, zonder welke het spel niet voltooid kan worden. – Heeft een speler vier gelijke stenen op stok en hij wil daar een kong van maken, dan legt hij de vier stenen gesloten op tafel en neemt een extra steen van de dode muur. Vervolgens legt hij een steen weg, waarna de speler rechts van hem het spel vervolgt. – Heeft een speler drie gelijke stenen (pung) op stok en een andere speler legt de vierde gelijke steen weg op tafel, dan roept de speler “kong”, legt de drie gelijke stenen open op tafel en voegt de weggelegde steen daaraan toe. Vervolgens neemt hij een losse steen van de dode muur en legt een steen weg, waarna de speler rechts van hem het spel vervolgt. – Heeft een speler drie gelijke stenen (pung) op tafel liggen en hij pakt de vierde gelijke steen van de muur, dan mag hij deze steen bij de drie andere stenen voegen voor een open kong. Vervolgens neemt hij een losse steen van de dode muur en legt een steen weg, waarna de speler rechts van hem het spel vervolgt. Heeft een speler een kong in de hand of hij pakt de vierde steen van de muur, dan mag hij op een later tijdstip de kong declareren, maar alleen als hij aan de beurt is.
Mahjong
Heeft een speler een op één steen na voltooid spel dan heeft hij een wachtend spel. Er zijn drie mogelijkheden om met een wachtend spel Mahjong te maken: – met de veertiende steen wordt een sluitpaar gevormd. – met de veertiende steen wordt een pung gevormd – met de veertiende steen wordt een chow gevormd De veertiende steen kan zowel van de muur getrokken worden als afkomstig zijn van de speler die het laatst een steen heeft weggelegd. De steen kan alleen van tafel genomen worden als er Mahjong mee wordt behaald. Wanneer een speler een veertiende winnende steen trekt of pakt, roept hij “Mahjong” en toont zijn spel aan de andere spelers. De andere spelers controleren het spel. Is er ten onrechte Mahjong gemeld, dan wordt er, na eventueel de vermeende winnende steen te hebben teruggelegd, verder gespeeld. Pas wanneer door de andere spelers is vastgesteld dat het Mahjong is, leggen ook zij hun spel open en worden de punten geteld.
Puntentelling
De speler die mahjong behaalt, ontvangt alleen punten en hoeft niet uit te betalen. De andere spelers ontvangen van en betalen aan elkaar. Oost betaalt en ontvangt dubbel. De ontvangsten en betalingen worden door de computer uitgerekend. Het volstaat de spelers de behaalde punten en de Mahjong-maker te noteren op het daartoe ontworpen scorebriefje.
Dode hand
Mocht blijken dat een speler niet het juiste aantal stenen heeft (te veel of te weinig) dan heeft hij een dode hand en krijgt hij nul punten. Hij moet wel de andere spelers betalen. Het is niet de bedoeling een medespeler te attenderen op het pakken van een losse steen bij een kong.
Voorrang
Als meer spelers een zelfde weggelegde steen kunnen gebruiken dan gaat Mahjong altijd voor. Als meerdere spelers een zelfde weggelegde steen kunnen gebruiken voor het behalen van Mahjong, dan heeft de speler voorrang, die de weggelegde steen nodig heeft voor het completeren van een sluitpaar. Een Sluitpaar Mahjong gaat voor op een Pung Mahjong. Een Pung Mahjong gaat voor op een Chow Mahjong. Wanneer de situatie voor meerdere spelers gelijk is, dan gaat de speler voor, die het eerst aan de beurt is.
Remise
Zijn er nog veertien stenen over van de muur, inclusief de losse stenen, en heeft niemand Mahjong, dan is het remise en draait de wind door, zonder dat er punten worden verrekend. Een remise kan worden overgespeeld, als iedere speler een keer Oost geweest is en de 50 minuten speeltijd nog niet verstreken zijn.
Vervolg van spel
Zijn de punten genoteerd (of heeft een remise plaats gevonden), dan wordt de wind gedraaid tegen de richting van de klok in. Oost wordt Noord, Zuid wordt Oost, West wordt Zuid en Noord wordt West. Na vier spelen, als iedere speler eenmaal Oost is geweest, eindigt de ronde. Binnen de tijdlimiet mogen de remises over gespeeld worden.